Klasický skleník povýšil na chytrý trend
Nápady na nové projekty, které lze přetvořit ve společensky prospěšné podnikání, mohou přijít za jakékoliv situace. Někdy k tomu stačí vzpomínka a inspirace z dětství a myšlenka na skvělý projekt je na světě! Stejně tak to měl i David Bažout, zakladatel startupu Sensorie, který se zabývá výstavbou Chytrých skleníků.
“Pocházím z vesnice nedaleko Havlíčkova Brodu a od útlého dětství si pamatuji, že rodiče pěstovali spoustu různé zeleniny pro radost a vlastní spotřebu. Bývali ale časově vytížení, a hlavně táta hledal způsob, jak si pěstování zjednodušit. Sestavoval si automatickou závlahu, otevírání oken i vyhřívání, jenže se to nikdy neobešlo bez řady experimentů. Zhruba o 20 let později to do sebe zapadlo a řekl jsem si, že s využitím moderních technologií to přece musí jít jinak a lépe a proměnil jsem jeho skleník v první prototyp toho Chytrého.”
CHYTRÝ SKLENÍK SNIŽUJE NÁKLADY A PĚSTUJE ZDRAVÉ POTRAVINY
Chytré skleníky jsou navrženy tak, aby celoročně vytvářely ideální podmínky pro pěstování kvalitních potravin. Jak David popisuje, základem každého Chytrého skleníku je řídicí jednotka společně s několika senzory, které monitorují aktuální klima, stav půdy i hydroponii. Chytrý algoritmus potom analyzuje naměřené hodnoty a díky vzájemné souhře periferií ve skleníku autonomně vytváří ideální pěstební podmínky. “Veškeré komponenty táhnou za jeden provaz a v maximální míře využívají zdrojů přírody. Díky tomu umíme pěstovat v podnebí České republiky naprosto celoročně a s náklady, které nepřekračují jeden rodinný nákup. Počáteční investice se proto našim zákazníků obvykle do 2–3 let vrátí.” A jakou má Chytrý skleník další výhodu oproti tradičním skleníkům? Je to jeho unikátní hydroponický systém, který umí zařídit optimální složení živného roztoku i bez nákladných průmyslových senzorů, dává tedy ekonomický smysl i v menších rodinných sklenících.
Davida jsem se zeptali, jaké jsou hlavní výhody, které Chytrý skleník nabízí městům, rodinám nebo firmám? “ Obsluhu Chytrého skleníku zvládne i úplný začátečník. Pokud si u nás navíc objedná i službu instalace na klíč, může začít pěstovat ještě v den dodání. Rodiny jsou díky nám nejen soběstačné na zelenině z obchodů, ale často ji i rozdávají svým kamarádům a známým. Kromě vyšší kvality nebo lepší chutě se často setkáváme s tím, že u nich díky radosti z pěstování často dochází ke zlepšení životního stylu obecně. Ve městech budujeme komunitní skleníky s chytrou technologií, kde si lidé pronajímají svůj záhonek s hydroponickými rameny, a kromě čerstvé zeleniny zde pěstují i vztah k přírodě, přátelství a relaxují mimo ruch velkoměsta.” Ve firmách pak pomáhá Chytrý skleník především se zkracováním dodavatelských řetězců, snižuje režii zásobování a umí dosáhnout až uhlíkově neutrální produkce. Hodí se do hotelů, restaurací, ale i firemních nebo školních gastro kuchyní.
IMPACT HUB V BRNĚ NABÍDNUL PODPORU A ZAPOČAL SPOLUPRÁCI
David se svou firmou Sensorie hledal kancelářské prostory téměř rok, protože díky svému projektu měli značné nároky na zázemí. Před pár měsíci narazili na brněnský Impact Hub. “V Impact Hubu máme neuvěřitelnou podporu a moc si toho vážíme. Kanceláře jsem si přišel prohlédnout na začátku ledna a prakticky do druhého dne jsme měli kde pracovat, kam ukládat materiál, a dokonce díky spolupráci s Autonapůl i jak jezdit za našimi zákazníky. Od prvního momentu nic nebyl problém, vše se podařilo obratem zařídit a starostí pro nás bylo minimum. I díky tomu bylo možné hned v lednu odbavit objednávky v celkovém objemu jako za celou naši první sezonu, dopad tedy vnímám jako zásadní. Nejde tu jen o pronájem prostor, ale i neuvěřitelnou podporu ze strany celého týmu. Při stěhování nám poskytli pomocnou ruku, převzali zásilku zabírající půlku recepce, a ještě pomohli s hledáním nových kolegů. Díky Hubu mám jistotu, že prakticky libovolně dynamický růst z pohledu zázemí zvládneme a můžu se soustředit na podnikání samotné,” popisuje David své zkušenosti s Impact Hubem.
JAK CHYTRÉ SKLENÍKY POMÁHAJÍ MĚSTŮM?
Koncem loňského roku se projekt Sensorie připojil k memorandu Připrav Brno, čímž stvrdili svůj závazek, že rodnému městu pomůžou snižovat emise skleníkových plynů a negativní dopady změn klimatu na náš každodenní život. Ve spolupráci s Lipkou na pracovišti Rozmarýnek postavili pilotní Chytrý skleník pro města, kde si mohou i lidé z panelákové zástavby pěstovat vlastní zeleninu bez chemie. Kromě toho zde stojí i Chytré tržiště, kde si může zeleninu z Chytrého skleníků zakoupit i široká veřejnost bez nutnosti pronájmu. Do budoucna by rádi komunitní skleníky rozšířili i do Prahy, Ostravy a dalších krajských měst.
Stavba tržiště
VÝZVY A PŘEKÁŽKY
Často se stává, že největší výzvou v podnikání bývá svůj nápad a myšlenku zrealizovat. Pro Davida byla největší výzva vývoj samotné technologie. Trvalo roky neustálé práce, než byla technologie připravena na první prodeje. “Poté co jsem získal podporu od kolegů z Protronix, situace už byla o dost příznivější. Potom jsem se taky často potýkal nedůvěrou, zda má daný projekt šanci na život. Když ale člověk něčemu skutečně věří, lze to snadno překonat.”
David se svým projektem prošel i technologickou inkubací CzechInvestu. Ta pro ně představovala zásadní milník v jejich rozvoji – vylepšili funkcionalitu, spolehlivost i proces výroby. Úprav se dočkala i webová aplikace a získali i přímou podporu expertů Technologické inkubace, kteří jim pomáhají například v oblasti ochrany duševního vlastnictví nebo právního ukotvení společnosti.
PLÁNY DO BUDOUCNA
Davida jsme se zeptali, jaké jsou plány na inovace a další vylepšení Chytrého skleníku v budoucnosti, aby byl ještě efektivnější a přinášel ještě větší přínosy pro zemědělce a pěstitele rostlin? “Ve stádiu vývoje je nyní rozšíření zahrnující flexibilní fotovoltaický panel, díky kterému nebude Chytrý skleník potřebovat ani přípojku k elektřině. V další fázi plánujeme doplnění chovu ryb s důrazem na nezávislost na externích dodavatelských řetězcích. Pokud se nám povede sehnat odpovídající financování vývoje, s Chytrým skleníkem půjde brzo dosáhnout nezávislosti na produkci zeleniny i čerstvého masa.”
Zajímá vás, jaké další skvělé nápady se rozvíjí za podpory našich akceleračních a jiných programů? Sledujte LinkedIn.